Financial Planning & Control

De controlfunctie richt zich op verschillende niveaus en processen in de organisatie.

Het geheel vormt het management control systeem: de sturing van gedrag en beheersing door het management om de doelstellingen en strategie van de organisatie te implementeren, in lijn met het karakter en structuur van de organisatie. Hiertoe zijn informatie en verslaglegging essentieel.

Op hoofdlijnen wordt onderscheid gemaakt tussen in- en externe verslaggeving, ofwel:

  • Management Accounting & Reporting - voor interne stakeholders vastleggen en verstrekken van financiële en niet-financiële informatie om vooruit te kijken.
  • Financial Accounting, Reporting & Consolidation - voor externe stakeholders vastleggen en verstrekken van financiële informatie voor verantwoording (terugkijkend).

Control is de sturing en beheersing gericht op het correct laten verlopen van de processen. Om procesverstoringen te voorkomen worden maatregelen genomen zoals het inrichten en monitoren van controls. De uitvoeringsprocessen zijn specifiek voor de functie en sector. Ofwel: “Different controls for different purposes.” Sturing van medewerkers van de marketingafdeling vereist immers andere controls dan bijvoorbeeld sturing van de productieafdeling.

Toegevoegde waarde

Waar de business controller zich richt op een divisie of business unit, focust de financial controller zich op het sturen en beheersen van de financiële processen. Belangrijke taken zijn de planning & control-cyclus met jaarplan, budget, forecast en analyse van de cijfers. In internationale bedrijven is dit de FP&A-functie. Daarnaast heeft de financial controller kennis van consolidatie, jaarwerk, financial auditing, verslaggeving en accounting principles zoals IFRS.

Hoe kunnen wij u helpen?

ConQuaestor verbindt organisaties met finance professionals. Specialisten die verder kijken dan tijdelijke oplossingen en organisaties blijvend naar een hoger niveau tillen. Zoekt u een interim FP&A-manager, financial controller of corporate controller? Een professional met de juiste vakinhoudelijke ervaring én persoonlijke vaardigheden?

Op ons kunt u rekenen!